admin/ December 17, 2019/ psychologie en spiritualiteit

Heel ons leven worden we begeleid, gestuurd, gemangeld, beleerd en getransformeerd door de planeten in ons universum. Het zijn krachten ieder met een eigen kleur en inhoud die dagdagelijks op ons inwerken. Soms meer en soms minder, afhankelijk van de vraag hoe ze aan onze geboortehorsocoop, ons levensplan, onze blauwdruk, raken.

Als er een belangrijke transit van de meer langzame planeten bij me speelt, zoals bijvoorbeeld nu Saturnus en Pluto op mijn Zon, vraag ik: wat wil je me vertellen, wat heb ik te leren? 

Ik geef me over aan deze krachten en erken ze als mijn leermeesters..

Doordat ik de werking van deze krachten ken, weet ik wat me zo ongeveer te wachten staat. En toch is het elke keer weer een verrassing.

Doordat ik weet welke transits spelen, word ik weliswaar verrast, maar niet overspoeld, maar ook heb ik meer kans het hoogste  bewuste octaaf van de energie te ervaren. Elke planeet kan namelijk op verschillende niveaus uitwerken, niet alleen op onbewust of bewust niveau, maar ook in en op diverse gradaties en manieren. Zo kan een transit van Neptunus op je zon voor verlies van energie zorgen, maar ook verwarring en vaagheid. Je kunt opgelicht worden omdat je een te roze bril op hebt, maar op het hoogste niveau, afhankelijk van de mate van je bewustzijnsontwikkeling, kun je je ook meer verbonden voelen met al wat is en zo anderen tot hulp zijn.

Dit jaar dansen zowel pluto als saturnus over mijn zon. Het Plutowerk is bijna gedaan en heeft me vele transformaties gegeven. Pluto staat voor heftigheid en intensiteit en dat was het!

Saturnus is nu sterk aanwezig. Saturnus staat voor beperking, overbelasting, depressie, wat ook een inperking is, namelijk van je verdriet, voor verstijving maar ook voor focus en verantwoordelijkheid.

Ik voel verstijving in mijn spieren. Het meest voor de hand liggende is natuurlijk dat ik een dagje ouder word, maar met een transit kan het tijdelijk zijn. Ik vraag wat het te betekenen heeft. Dat wordt niet direct duidelijk, maar in de loop van de weken, begint er zich een thema af te spelen.

Mijn mantra is: “elk kwaaltje heeft zijn verhaaltje.” Mijn lichaam heeft me wat te vertellen via deze Saturnuskracht. Op een nacht voel ik me door deze inperking van mijn beweging wat bozig, ik maak deze boosheid groter door hardop te foeteren op deze inperking en al heel gauw kom ik uit bij inperkingen van mijn jeugd, de beperking van het dorp, de giga beperking die een schoolsysteem

opleverde ( en ja, natuurlijk ook de giga mogelijkheden die ik daardoor kreeg. het is allemaal en… en in dit ondermaanse en ja en nee).

En dan zie ik hoe dit hele leven op aarde een inperking is. Onze grenzeloze ziel in dit beperkte lichaam. En hoe we daar allemaal min of meer mee worstelen. We willen groots en meeslepend leven, maar ons lichaam, ons voertuig, is daar niet altijd toe in staat. De energie van ons lichaam is zoveel beperkter dan die van onze geest.

Ik zie dat zolang ik de oude beperkingen nog niet emotioneel verwerkt heb ik nog niet deze fundamentele beperking van ons zijn op deze aarde kan accepteren en omarmen.

En dan herinner ik me in tranen de woorden van Osho: “verlichting is van de ladder afdalen en nooit meer om een ladder vragen.”

Verlichting, wat het ook maar moge betekenen, gaat niet om opstijgen naar grote spirituele hoogtes, maar afdalen naar moeder aarde. Het gaat om volledige incarnatie op dit ondermaanse.

Ik houd van deze saturnale uitspraak “in der Beschränkung zeigt sich der Meister”, in de beperking toont zich meesterschap.

Wij zijn passagiers, tijdelijke bewoners van dit voertug dat ons lichaam is. We passen er met onze eindeloze ziel eigenlijk niet in..Maar dat is blijkbaar het experiment dat onze zielen hier op aarde verkozen aan te gaan. Daar hebben we het mee te doen. Omarming van al wat is, is mijn mantra, ook al is dat een levenslang proces. “ En daarom zijn wij hier” zingt een oud kinderliedje door mijn hoofd. Omarming van licht en donker, van ruimte en beperking en dat kan alleen als we onszelf geheel omarmen… en daarmee elkaar.

Mocht je ook meer zicht willen hebben op je transits, op wat er nu speelt in je leven en/ of je oorspronkelijke blauwdruk willen weten, dan ga ik voor je aan de slag met astrologie en human design in de hand.

Share this Post